Ve středu 1.11. nás navštívila paní Hrádková se svým programem o zdravé výživě.
Děti poznávaly různé druhy ovoce a zeleniny. Seznamovaly se s vitamíny, s nezdravými potravinami - s různými sladkostmi. Na závěr besedy měly děti možnost ochutnat celozrnnou sušenku. Kupodivu všem dětem moc chutnala – a přikládáme na ni recept.
Zdravé celozrnné sušenky
Potřebujete:
· 200g celozrnné špaldové mouky
· 160g ovesných vloček
· 100g sušených datlí (nakrájet na kousky)
· 200g bílého jogurtu
· 1 lžíce medu (nemusí být,pokud dáme víc datlí,či rozinek)
· 3 vejce
· špetka soli
· 3 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
· (skořice, oříšky, hořká čokoláda, suš. ovoce, kokos,….)
Postup:
Smícháme mouku, nadrobno nakrájené datle, ovesné vločky, sůl a prášek do pečiva.
Přidáme jogurt, vejce a vše spojíme.
Oddělíme přibližně půl směsi do jiné misky a do každé poloviny přidáme jinou příchuť (já dělám s čokoládou, s kokosem a někdy i s ořechy).
Nabíráme lžící a klademe na plech na pečící papír menší bochánky, které uhladíme.
Pečeme na 160 stupňů 15-20 minut.
Tyto sušenky jsou u nás doma velice oblíbené. Mají hned několik výhod, jsou výživné, obsahují hodně vlákniny a opravdu skvěle chutnají.