Velikost porcí je určena recepturami pro školní stravování. Níže jsou uvedné příklady váhy porcí v syrovém stavu.
Přírodní (vepřový, hovězí, kuřecí, králičí) plátek, krájené (guláš apod.), masová směs apod.
MŠ - do 6 let
7 - 10 let
11 - 14 let
15 - 18 let, dospělí
syrové maso 6,5 dkg
syrové maso 7 dkg
syrové maso 8 dkg
syrové maso 8,5 dkg
Rybí filé přírodní
7 - 10 let
11 - 14 let
15 - 18 let, dospělí
syrové maso 10 dkg
syrové maso 10 dkg
syrové maso 15 dkg
Knedlíky houskové, bramborové
7 - 10 let
11 - 14 let
15 - 18 let, dospělí
hotová porce 140 g
hotová porce 160 g
hotová porce 200 g
Průměrné ztráty hmotnosti potravin tepelnou úpravou
hovězí maso vařené
hovězí maso dušené
vepřové maso pečené
vepřové maso dušené
41%
40%
40%
38%
Při porcování masa se provádí průběžná kontrola hmotnosti po 10 porcích. Povolená váhová odchylka je +-6%.
Pokud některý strávník nechce plnou porci, může kuchařka jinému strávníkovi přidat.
Každá kuchařka rozhoduje o množství přídavků.