Velikost porcí pro strávníky

Velikost porcí je určena recepturami pro školní stravování. Níže jsou uvedné příklady váhy porcí v syrovém stavu.

Přírodní (vepřový, hovězí, kuřecí, králičí) plátek, krájené (guláš apod.), masová směs apod.

MŠ - do 6 let

7 - 10 let

11 - 14 let

15 - 18 let, dospělí

syrové maso 6,5 dkg

syrové maso 7 dkg

syrové maso 8 dkg

syrové maso 8,5 dkg

Rybí filé přírodní

7 - 10 let

11 - 14 let

15 - 18 let, dospělí

syrové maso 10 dkg

syrové maso 10 dkg

syrové maso 15 dkg

Knedlíky houskové, bramborové

7 - 10 let

11 - 14 let

15 - 18 let, dospělí

hotová porce 140 g

hotová porce 160 g

hotová porce 200 g

Průměrné ztráty hmotnosti potravin tepelnou úpravou

hovězí maso vařené

hovězí maso dušené

vepřové maso pečené

vepřové maso dušené

41%

40%

40%

38%

Při porcování masa se provádí průběžná kontrola hmotnosti po 10 porcích. Povolená váhová odchylka je +-6%.

Pokud některý strávník nechce plnou porci, může kuchařka jinému strávníkovi přidat.

Každá kuchařka rozhoduje o množství přídavků.